ENGELLİ ÖĞRENCİLER BİRİMİ HAKKINDA

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne hoş geldiniz. Yeni bir eğitim yaşantısı sizleri bekliyor. Sizleri 2009 yılında kurulan bir birim hakkında bilgilendirmek istiyoruz.

Sevgili Öğrencimiz,

Dokuz Eylül Üniversitesi’ne hoş geldiniz.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı 20 Haziran 2006 tarih ve 26204 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Yükseköğretim Kurumları Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Yönetmeliği”ni çıkarmıştır. Yönetmeliğin 8. maddesi gereğince her üniversitede “Yükseköğretim kurumları özürlü öğrenci birimi”ni kuracaktır (Yasal metinde özürlü ifadesi kullanıldığı için bu şekilde ifade edilmiştir). Dokuz Eylül Üniversitesi 18.03.2009 tarihi itibari ile Dokuz Eylül Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimini oluşturmuştur.

Dokuz Eylül Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimini’nin amacı; üniversitemizdeki engelli öğrencilerimizin öğrenimleri, kampus ve yurt yaşamları sırasında engelleri nedeniyle karşılaşacakları zorlukları en aza indirmek ve engellerin ortadan kaldırılmasında ilgili taraflar arasında işbirliği sağlamaktır. Birim; engelli öğrenciler, öğretim elemanları ve personele de eşit erişim hakkı ve destek verebilmek için imkanlar yaratmayı kendine amaç olarak belirlemiştir ve üniversitede engellilik konusunda farkındalığı artırabilmek için uğraş vermektedir.

Herhangi bir sağlık sorunu (gözle görülen veya görünmeyen) bir öğrencinin Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki akademik veya sosyal yaşantısını engelliyor ise o öğrenci “engelli”dir. Karşılaşabileceğimiz engel grupları şunlardır.

·        Görme Engelliler

·        Fiziksel Engelliler

·        Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)

·        Öğrenme Güçlükleri

·        Psikiyatrik/Psikolojik Sorunlar

·        Konuşma ve Dil Sorunları

·        İşitme Engelliler ve Sağırlık

·        Travmatik Beyin Hasarları

·        Diğer Engel Grupları (kronik hastalıklar gibi)

Engelini, Engelli Öğrenciler  Birimi’ne bildirip tespit ettirmek veya ettirmemek öğrencinin kararıdır. Engelli Öğrenciler Birimi tarafından ancak tespit edilen öğrencilere istekleri doğrultusunda destek verilecektir.

Herkesi içine alacak şekilde kısıtlamasız bir üniversite yaratmak çevremizdeki her bireyin katılımını gerektirmektedir. Engelli Öğrenciler Birimi çalışmalarında engeli olsun ya da olmasın siz öğrencilerimizi de aramızda görmekten mutluluk duyarız.

Öğrenim yaşantınızda başarılar dileğiyle.

VİZYON
Koordinatörlüğümüzün vizyonu ulaşılabilir engelsiz bir üniversite oluşturmaktır.

 

MİSYON

Birim ; engelli öğrenciler, öğretim elemanları ve personele de eşit erişim hakkı ve destek verebilmek için imkanlar yaratmayı kendine amaç olarak belirlemiştir ve üniversitede engellilik konusunda farkındalığı artırabilmeyi misyon edinmiştir.